Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in titel
Zoeken in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in titel
Zoeken in content
Post Type Selectors

Ons afweersysteem

Het doel van dit boekje is om jonge kinderen die een afweerstoornis hebben, te helpen de werking van het afweersysteem beter te begrijpen. In eenvoudige bewoordingen, geïllustreerd met leuke tekeningen, wordt verduidelijkt hoe het normale afweersysteem werkt en welke behandeling nodig is als het afweersysteem niet goed werkt. Kinderen horen de dokters termen gebruiken als: ‘B-cel’, ‘T-cel’, ‘immuunglobuline’… maar wat betekenen ze? En wat doen ze? Hopelijk levert dit boekje een bijdrage aan het verduidelijken van dit alles. Druk op de folder voor de pdf met leuke plaatjes.

brochure ons afweersysteem SAS

Wij hebben dingetjes in ons lichaam die ons beschermen tegen ziektes. Al deze dingetjes bij elkaar vormen het afweersysteem

Een van de beschermers is de B-cel.

B-cellen maken immuunglobulinen (Ig’s), ook wel antilichamen genoemd. Er zijn vijf soorten immuunglobulinen die ieder een eigen taak hebben om ons gezond te houden.

Hun taak is om ziekmakers zoals virussen,schimmels en bacteriën die ons lichaam binnendringen en ons ziek maken te doden. IgM valt als eerste de ziekmakers aan.

IgG reist via ons bloed het hele lichaam door om de ziekmakers te pakken.

IgA beschermt de plaatsen waar we speeksel, traanvocht en slijmvliezen hebben, bijvoorbeeld in de mond, ogen, neus, longen en darmen.

Soms helpen de verschillende soorten Ig’s elkaar om de ziekmakers te bestrijden.

Een andere beschermer is de T-cel. T-cellen zijn ook heel belangrijk. Ze zitten in het bloed. Maar ze kunnen ook op andere plaatsen in ons lichaam komen.

Er zijn drie soorten T-cellen… de Killer T-cellen, de Helper T-cellen en de Suppressor T-cellen. De Killer T-cellen doden geïnfecteerde cellen.

Helper T-cellen roepen Killer T-cellen op om de ziekmakers te bestrijden en ze geven aan de B-cellen de opdracht om immuunglobulinen te maken.

De Supressor T-cellen vertellen de B-cellen wanneer ze kunnen stoppen met het maken van immuunglobulinen.

Een andere beschermer is de fagocyt (fa-go-siet). Hiervan hebben we kleine (granulocyten) en grote (macrofagen). Fagocyten eten ziekmakers op. Ze roepen ook andere fagocyten op om te komen helpen.

Dan is er ook nog het complement systeem. Dit bestaat uit wel 20 verschillende stoffen. Zij werken samen met de Ig’s en de fagocyten om de ziekmakers sneller en beter te kunnen bestrijden.

Er zijn dus immuunglobulinen (anti-lichamen) die gemaakt worden door de B-cellen, 3 soorten T-cellen, fagocyten en het complement systeem.

Maar sommige mensen hebben niet alle beschermers. Of niet alle beschermers doen hun werk goed. Dokters noemen dit dan een afweerstoornis.

Bij mensen met een afweerstoornis worden de ziekmakers niet of niet voldoende aangepakt en kunnen rustig hun gang gaan. Deze mensen worden dan ziek.

Sommigen hebben vaak koorts, of een zere keel, of ze hoesten lelijk, of hun oren doen pijn, of de borst doet pijn, of ze hebben buikpijn. De dokters noemen dit een infectie.

Bij een infectie moet je naar de dokter. En soms moet je zelfs naar het ziekenhuis om behandeld te worden.

Een afweerstoornis kan bijvoorbeeld zijn dat mensen niet genoeg Ig’s (imuunglobulinen) in het bloed hebben. Dit tekort aan Ig’s kan aangevuld worden.

Hoe wordt dit gedaan:
De dokter prikt een naaldje in een ader in de hand of arm. Daaraan komt een slangetje. Dit slangetje zit aan een fles waar de immuunglobulinen in zitten.

Door het slangetje kunnen de immuunglobulinen vanuit de fl es in het lichaam komen. Ze verspreiden zich door het hele lichaam om het te beschermen tegen ziekmakers.

Een andere afweerstoornis is als er niet voldoende fagocyten zijn of als fagocyten hun werk niet goed kunnen doen omdat ze een beetje verzwakt zijn.

Met medicijnen wordt dan geprobeerd om ervoor te zorgen dat er snel meer fagocyten komen en dat zwakke fagocyten snel aansterken.

Soms moeten mensen met een afweerstoornis ook nog antibiotica gebruiken om een infectie te bestrijden. Het kan als een injectie of als een drankje, of als een pilletje worden gegeven. Antibiotica doodt de ziekmakers ook.