IPAD Trial
IPAD staat voor ‘Influencing Progression of Airway Disease in Primary Antibody Deficiency’. De IPAD-studie is een nieuwe ‘Randomized Controlled Trial’ waarin de optimale antistofdosering wordt onderzocht bij patiënten met een primaire antistofdeficiëntie om zo longschade te voorkomen.
Patiënten met een antistoftekort ontwikkelen vaak chronische longziekte door terugkerende hoge en lage luchtweginfecties, met luchtwegschade als gevolg. Dit kan grote impact hebben op hun gezondheid. Huidige behandeling om luchtwegschade te voorkomen bestaat uit immuunglobulinevervangingstherapie waarbij de optimale dosering nog onbekend is. Uit recent terugkijkend onderzoek blijkt wel dat een hogere immuunglobuline-dalwaarde geassocieerd is met minder luchtweginfecties en een langzamere verergering van longschade. Middels de IPAD-studie hopen we meer duidelijkheid te krijgen over de effecten van hogere immuunglobulinedoseringen op de verergering van longschade. Het doel is om gevolgen voor de patiënten te kunnen verminderen.
Studie-opzet
In de studie behandelen we één groep patiënten volgens de huidige standaarddosering immunoglobulines en de andere groep zullen we behandelen met een hogere dosering. Alle patiënten worden 2 jaar lang gevolgd waarbij aan het begin én aan het eind een CT-scan en longfunctietest worden gedaan. Na de 2 jaar worden de scans en longfunctietesten vergeleken tussen de groepen om te beoordelen of een hogere dosering immuunglobulines een beschermend effect heeft op de longschade. Tijdens de studieperiode zal ook meermaals de immuunglobuline-dalwaarde worden gemeten via bloedonderzoek. Daarnaast zullen patiënten voor een periode een dagboek bijhouden en korte vragenlijsten invullen.
Waar?
De studie zal plaatsvinden in het UMC Utrecht/WKZ, het Radboud UMC in Nijmegen en het Erasmus MC in Rotterdam. De studie zal in de zomer van 2022 starten in het UMC Utrecht/WKZ en de andere deelnemende centra zullen in het najaar van 2022 starten.
Meer informatie kunt u krijgen via uw behandelend arts van de deelnemende centra, via de website van het UMCU: https://www.umcutrecht.nl/nl/wetenschappelijk-onderzoek-afweerstoornissen of mail naar s.l.boland-2@umcutrecht.nl.