Medische AdviesRaad (MAR)
De SAS wordt ondersteund door een team van specialisten.
Het bestuur van de Stichting voor Afweerstoornissen (SAS) wordt geadviseerd door een Medische Adviesraad (MAR). De raad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur van de SAS over ontwikkelingen op het gebied van Afweerstoornissen. Dit betreft onder meer medische vragen, kansen, beperkingen en behandeling van Afweerstoornissen.
De medische adviesraad controleert desgevraagd al het informatiemateriaal dat de SAS naar buiten brengt op actualiteit en medische juistheid. Tenslotte dient de Medische Adviesraad als klankbord voor het bestuur van de SAS. Het bestuur van de SAS fungeert dankzij de ervaringsdeskundigheid van de achterban, ook als klankbord voor de Medische Adviesraad.
De Medische AdviesRaad wordt gevormd door onderstaande specialisten. Alle genoemde specialisten zijn werkzaam in een expertise centra waar patiënten met afweerstoornissen worden behandeld.
Esther de Vries
Esther de Vries is kinderarts gespecialiseerd in afweerstoornissen en infecties, maar heeft ook wel volwassen patiënten gezien. Momenteel doet ze alleen nog onderzoek, onder andere naar hoe je patiënten met een afweerstoornis sneller kan herkennen met behulp van data science technieken.
Judith Potjewijd
Judith Potjewijd is werkzaam als internist-klinisch immunoloog in het MUMC+ in Maastricht. Zij is daar onder meer verantwoordelijk voor de Afweerpoli. Daarnaast verricht ze wetenschappelijk onderzoek én geeft ze onderwijs over afweerstoornissen om het belang hiervan iedere keer weer te laten zien.
Bram Rutgers
Bram Rutgers is internist-immunoloog in het UMCG in Groningen en houd zich bezig met patiënten met teveel afweer (auto-immuunziekten) of juist te weinig (afweerstoornis). Een deel van zijn onderzoek gaat over systemische vasculitis (onder andere ANCA-vasculitis). Hij draagt graag bij aan het verbeteren van de zorg voor patiënten met een afweerstoornis.
Godelieve de Bree
Godelieve de Bree is werkzaam als internist-infectioloog en klinisch-immunoloog in het Amsterdam UMC. Zij behandelt patiënten met aangeboren afweerstoornissen en met auto-immuunziekten. Daarnaast doet ze onder andere onderzoek naar aangeboren afweerstoornissen en naar de ontwikkeling van vaccinaties gericht tegen HIV.
Virgil Dalm
Virgil Dalm is werkzaam als internist-klinisch immunoloog in het Erasmus MC in Rotterdam. Zijn aandachtsgebieden zijn primaire immuundeficiënties (aangeboren afweerstoornissen), syndromale immuundeficiënties en systeemziekten/auto-immuunziekten. Zijn doel is om de zorg voor patiënten met primaire immuundeficiënties verder te verbeteren door de zorg efficiënter te maken en nog beter te richten op persoonlijke behoeftes.
Pauline Ellerbroek
Pauline Ellerbroek werkt sinds 2004 met veel plezier als Internist-infectioloog in het UMC Utrecht. Haar speciale aandachtsgebieden zijn afweerstoornissen (stellen diagnose, behandeling/ infectiepreventie en vaccinatie) . Daarnaast de organisatie van de opvang van infectie uitbraken, zoals de huidige COVID-19-pandemie. Haar bijzondere interesse in onderzoek gaat uit naar de preventie van complicaties bij patiënten met een afweerstoornis, zoals long- en darmproblemen.
Koen van Aerde
Koen van Aerde is sinds 2015 werkzaam als kinderarts infectioloog/ immunoloog in het Radboud UMC in Nijmegen. Hij werkt hier samen met zijn collega kinderartsen en verpleegkundig specialisten. Met elkaar vormen zij een hecht en fijn team! Naast de zorg voor patiënten met afweerstoornissen geeft hij veel onderwijs aan geneeskundestudenten, artsen en verpleegkundigen. Zijn onderzoek richt zich op het verbeteren van de diagnostiek van luchtweginfecties.
Arjan Lankester
Arjan Lankester is kinderarts-immunoloog en hoogleraar kindergeneeskunde in het bijzonder stamceltransplantatie aan de universiteit in Leiden. Hij is hoofd van het expertisecentrum pediatrische stamceltransplantatie in het LUMC en voorzitter van de Inborn Errors Working Party van European Society for Blood and Marrow Transplantation (EBMT).