De NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) is de koepelorganisatie van de universitaire medische centra; ook wel de umc's genoemd. In opdracht van VWS, en in samenwerking met de VSOP, heeft de NFU een lijst opgesteld met voorwaarden waaraan een expertisecentrum moet voldoen dat gespecialiseerd wilt zijn op het gebied van afweerstoornissen.

De umc's verlenen meerdere maatschappelijke rollen. Zo vervullen deze centra o.a. een zorgtaak, ondersteunen zij andere zorgprofessionals en verrichten ze onderzoek om de zorg voor een zeldzame aandoening in Nederland verder te verbeteren. De erkenning van expertisecentra op het gebied van afweerstoornissen, is een belangrijke zet voor goede zorg voor afweerstoornissen.

De Stichting voor Afweerstoornissen, de belangenbehartiger van mensen met een afweerstoornissen, werkt samen met de NFU voor de screening en naleving van de voorwaarden waaraan een expertisecentrum moet voldoen. Dit doen wij vanuit de SAS o.a. door het beoordelen/controleren van de jaarlijkse screeningslijst.

expertise-centra
expertise-centra
maastricht umc
LUMC
Radboud UMC
expertise-centra
expertise-centra