Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in titel
Zoeken in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in titel
Zoeken in content
Post Type Selectors

Studie naar werkzaamheid van de Covid-19 vaccins

Ik had al een bericht op Facebook voorbij zien komen: er zou een studie komen naar de werkzaamheid van de Covid-19 vaccins bij afweerstoornissen. Tijdens mijn telefonische, reguliere controle, geeft mijn behandelend arts dat ik daar aan mee zou kunnen doen. Ik geef ook aan dat mijn partner ook graag wil meedoen. Bij meer aanmeldingen dan plaatsen, wordt er geloot…..

Wat doen Covid-19 vaccins bij mensen?

Redenen voor mij om mee te doen zijn dat ik mogelijk net iets eerder in aanmerking kom voor vaccinatie (dat bleek overigens niet het geval te zijn; het was vrijwel gelijktijdig) en dat mijn partner in die situatie in ieder geval eerder aan de beurt is. Met een wat bredere blik vind ik het belangrijk dat wordt onderzocht wat de Covid-19 vaccins doen bij mensen met een verminderd afweersysteem. Daar reis ik graag een paar keer extra voor.

Ik weet op dat moment al dat de studie is overtekend, dus dat het loten wordt. Medisch gezien pak ik vaak de onmogelijke kansen, dus wie weet win ik dit keer de jackpot…..Deze dus weer niet. Ik ben ingeloot, mijn partner niet.

Allergisch reageren op medicatie en vaccins

Vlak voor het afgesproken tijdstip, meld ik me bij de balie. Allereerst wordt nog eens doorgenomen wat de studie inhoudt en wat van mij wordt verwacht. Ook wordt nogmaals nagevraagd of er mogelijk redenen zijn om alsnog niet mee te doen. Als wordt vernomen dat ik allergisch kan reageren op medicatie en vaccins, wordt de arts erbij geroepen. Ik voel mijn hartslag en bloeddruk stijgen (al bleek die laatste bij meting toch normaal te zijn)…..Ik had het juist om die reden al met mijn allergoloog besproken. Die vond dat ik alleen maar wat langer moest nablijven. De mogelijke reactie kan ook goed worden behandeld en de risico’s die ik loop met een mogelijke Covid-19 infectie zijn groter. Voor de zekerheid heb ik er ook voor gezorgd dat ik niet zelf hoefde te rijden en dat ik die dag niet alleen thuis ben. Gelukkig vindt de arts het geen bezwaar. Bijwerkingen? Dat wel. Ook al zegt dat medisch gezien niets: ik ben er blij mee. Doet het in ieder geval wat. Nu maar hopen dat het ook het goede doet…..

De tweede prik, levert juist wat minder van de bekende bijwerkingen op. Maar was ik de eerste keer alleen een beetje benauwd, de tweede keer ben ik behoorlijk benauwd. Ik doe mee aan ‘wie is de salbutamol’(Fokke & Sukke). Het zij zo. De benauwdheid vind ik alleen maar onhandig.

Ik voel mij veiliger

Ik weet dat ik me nog steeds aan de maatregelen moet houden en net zo voorzichtig moet blijven als ik dat voorheen was. Dat ben ik ook. Maar grappig genoeg, voel ik me wel veiliger. Dat komt door twee dingen. Dat komt omdat mijn grootste risicofactor (oftewel mijn partner) inmiddels is ingeënt. En omdat ik weet dat er ook enkele gevallen bekend zijn die geen antistoffen hebben aangemaakt antistoffen tegen het Covid-19 hebben aangemaakt. Bovendien worden ook de T-cellen, die ook een rol spelen bij het bestrijden van het Coronavirus, worden gestimuleerd. Iets zal toch werken. Toch? Maar of ik een vaccinatierespons heb? Op dit moment weet ik het nog niet….

Ervaringsverhaal van Annika