Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in titel
Zoeken in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in titel
Zoeken in content
Post Type Selectors

Behandeling thuis

De behandeling van je afweerstoornis wordt altijd met jou afgestemd.

Wanneer er een behandeling met bijvoorbeeld immunoglobulines wordt voorgeschreven ontvang je volgens een bepaalde frequentie een toediening via een infuus. De frequentie wordt afgestemd op jouw bloedwaarden en jouw afweerstoornis.  De soort toediening, intraveneus (in de ader) of subcutaan (in het onderhuids bindweefsel) wordt ook besproken en met elkaar een keuze gemaakt voor een totaal behandelplan.

De locatie waar je toediening plaatsvind, is iets wat je zelf vaak mag bepalen. Een toediening hoeft namelijk niet altijd in het ziekenhuis plaats te vinden. Zo kan je er voor kiezen om je toediening, of die van je zoon en/of dochter, thuis te laten plaatsvinden.

Jouw keuze hierin, of die van je zoon en/of dochter, kan en mag je altijd bespreekbaar maken bij jouw specialist.

Van Ziekenhuis naar Thuis

Alle eerste (paar) toedieningen van een infuus vinden altijd plaats in het ziekenhuis. Dit geldt zowel voor een intraveneuze als een subcutane toediening. De reden hiervoor is dat het een nieuwe ervaring is en de verpleegkundige de stappen zo één voor één rustig aan je kan uitleggen.

Op deze manier begrijp je wat er gebeurt, maar kan er ook in een veilige omgeving bekeken worden hoe jouw lichaam op het medicijn reageert.

Elk medicijn dat je neemt kan namelijk bijwerkingen geven van mild tot matig, tot zeer ernstig. In het ziekenhuis bekijkt men onder controle hoe het infuus verloopt en of jouw lichaam goed reageert.

Wanneer alles goed verloopt en jij het fijn vind kan de toediening ook vaak thuis worden voortgezet. Dit kan zowel voor kinderen als voor volwassenen worden geregeld.

Intraveneuze behandeling thuis

Bij een intraveneuze behandeling thuis regelt het ziekenhuis met een infuuszorg dat er een verpleegkundige aan huis komt om jou, of je zoon en/of dochter, het infuus te geven. Deze service kan worden opgezet vanuit het ziekenhuis of het ziekenhuis kan daarvoor contact opnemen met een externe organisatie met gespecialiseerde verpleegkundigen.

De verpleegkundige blijft de hele toediening dan bij jou thuis aanwezig, tenzij anders besproken.
Het ziekenhuis regelt dit met de infuuszorg en zij zorgen ervoor dat alle materialen voor de toediening aanwezig zijn.

Het enige wat je vaak zelf moet regelen is dat jij het medicijn zelf ophaalt bij jouw apotheek. Uiteraard wordt dit met jou verder besproken en alle stappen hiervoor doorgenomen.

De toediening thuis verloopt dan hetzelfde als in het ziekenhuis. De verpleegkundige prikt het infuus, zorgt dat alles goed verloopt en houdt jou in de gaten m.b.t. eventuele bijwerkingen. Na het infuus wordt alles opgeruimd en weggegooid volgens de instructies, zoals naald in de naaldcontainer etc., en wordt er een nieuwe afspraak gepland.

Subcutane behandeling thuis

Wanneer jij, of je zoon en/of dochter, de behandeling subcutaan krijgt toegediend wordt jou, of de ouder, geleerd om zelf een toediening te prikken. De risico’s en de kans op bijwerkingen is bij een subcutane therapie vele malen kleiner dan wanneer je een toediening in je ader krijgt. Er kan jou dus op een veilige manier geleerd worden om een subcutane therapie zelf toe te dienen.

In het ziekenhuis wordt de eerste toediening gedaan door de verpleegkundige van het ziekenhuis. Alles is nieuw dus de verpleegkundige vertelt wel wat ze doet, maar je hoeft vaak zelf nog niks te doen. Het is begrijpelijk dat je misschien denkt dat je al die handelingen zelf allemaal niet zal leren. Het kan allemaal overweldigend overkomen, maar de verpleegkundige in het ziekenhuis en thuis nemen alle stappen met je door en laten je pas alleen wanneer zowel de verpleegkundige als jijzelf vertrouwd genoeg zijn met het prikken. Maak je dus geen zorgen, alles wordt stap voor stap doorgenomen.

Om alle stappen voor een subcutane therapie onder de knie te krijgen ontvang je verschillende ondersteunende materialen, zoals bijvoorbeeld een duidelijke folder met uitleg en foto’s. De verpleegkundige van de infuuszorg zal de eerste 5 tot 10 toedieningen thuis samen met jou stap voor stap doorlopen en uitvoeren. Bij elke toediening zal je meer zelf gaan doen, totdat je alles onder de knie hebt. Als je alle vaardigheden goed en met vertrouwen kan uitvoeren, zal de verpleegkundige van de infuuszorg niet meer langskomen. De zorg en de planning van de subcutane therapie is dan geheel aan jou of de ouder. Uiteraard kan je de verpleegkundige van de infuuszorg of van het ziekenhuis wel altijd bellen met vragen.

Het belangrijkste is dat jij kijkt wat de beste locatie is voor het infuus. Wat past het beste bij jou of bij je zoon en/of dochter. Bespreek je voorkeur en maak met je specialist een behandelplan wat het beste past en mogelijk is in jouw situatie.