Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in titel
Zoeken in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in titel
Zoeken in content
Post Type Selectors

Studie & Opleiding

Leerplicht

Als jijzelf of je kind door ziekte niet in staat bent om op normale manier onderwijs te volgen, dan zijn kan Ziezon helpen. Kijk voor meer informatie ook eens op de website van Ziezon (www.ziezon.nl).

Ben je onder de 16 jaar en verplicht om onderwijs te volgen maar heb je door jou ziekte een grote achterstand of verzuim dan is je school verplicht dit te melden bij het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hierdoor kun je te maken krijgen met de leerplichtambtenaar. Uiteraard is het ook mogelijk om, voordat deze situatie ontstaat, in overleg met school te gaan om samen naar mogelijkheden te zoeken.

Zodra jij kunt aantonen dat jouw verzuim een geoorloofd verzuim is, is het de taak van de leerplichtambtenaar om samen met jou, je ouders en de school een geschikte oplossing te vinden waarbij je uiteindelijk met een diploma op zak een mooie toekomst tegemoet gaat.

Voor meer en de volledige informatie verwijzen we graag naar de website van de rijksoverheid:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leerplicht/vraag-en-antwoord/wie-houdt-toezicht-op-de-leerplicht/

Studie- of opleidingskeuze

Een afweerstoornis kan gevolgen hebben op jou studie- of opleidingskeuze. Normaal is het al lastig om een studie te kiezen, maar met een afweerstoornis heb je nog een aantal aanvullende uitdagingen waar je rekening mee moet houden.

Onderweg naar antwoorden

Wanneer je op zoek gaat naar voor jou de juiste studie, komen er verschillende vragen naar voren, zoals:

  • Kan ik thuis blijven wonen of moet ik voor mijn studie op kamers of intern?
  • Hoe ziet het rooster eruit en is er voldoende ruimte voor rust en regelmaat?
  • Hoe gaat de opleiding om met een hoger schoolverzuim?
  • Wil de opleiding met je meedenken?, etc.

Dit zijn allemaal vragen die in je op kunnen komen en waar je graag meer duidelijkheid over wilt.

Praat hierover dan ook met je ouders, studiebegeleider van school, maar ga ook in gesprek met de maatschappelijk werker(s) van het ziekenhuis.

Zo kan je bijvoorbeeld bespreekbaar kunnen maken of beeldbellen een optie is wanneer je een infuus krijgt tijdens schooldagen of niet voldoende energie hebt om naar je opleiding te gaan. Op deze manier mis je minder van je opleiding en houdt je je eigen grenzen ook in de gaten.

Bij een studiekeuze is het belangrijk dat je een studie of opleiding kiest waar jij je prettig bij voelt, maar ook dat deze passend is bij jou afweerstoornis en mogelijke andere beperkingen. Bespreek dit ook eens met je zorgverlener.

Handige tips voor tijdens je opleiding

Hierbij een aantal handige tips die je kunnen helpen om een gesprek aan te gaan bij uitdagingen tijdens je opleiding:

  • Wees eerlijk over wat je grenzen zijn en waar je tegenaan loopt. Dit zorgt ervoor dat andere zich beter in je kunnen verplaatsen en je kunnen begrijpen.
  • Vraag eventueel aan je behandeld arts als hij of zij een brief kan opstellen over jouw specifieke afweerstoornis en wat voor invloed dit heeft op je dagelijks leven.
  • Stel samen met je docent een haalbaar plan of doel op. Op deze manier weet je waar je aan toe bent en waar je naartoe kan werken.
  • Wees aardig voor jezelf en leg de lat niet te hoog.
  • Vraag hulp aan anderen. Je staat er niet alleen voor!

Veel opleidingen hebben een decaan die zich specifiek bezig houdt met het begeleiden van mensen met een chronische ziekte en/of beperking. Vraag hier eens naar bij je mentor of bij je begeleider binnen de opleiding.