Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in titel
Zoeken in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in titel
Zoeken in content
Post Type Selectors

Intimiteit

Intimiteit en/of seks horen bij het leven. De een is hierin wat actiever dan de ander, en in de ene periode loopt het beter dan in een andere periode of fase in je leven. Dit geldt overigens voor iedereen, gezond of met een afweerstoornis.

Het gevoel van intimiteit of zin hebben in seks verdwijnt niet als je een afweerstoornis hebt. Toch kan een afweerstoornis wel invloed hebben op je seksleven. Zo kan je minder energie hebben, je onzeker voelen of angstig zijn. Een afweerstoornis hoeft echter geen belemmering te zijn voor verdere intimiteit. Het is belangrijk dat jij je lekker voelt en je eventuele onzekerheden bespreekbaar maakt met je partner. Samen kan je dan ontdekken wat jij/jullie prettig vinden en wat mogelijk is.

Handige tips

  • Niet iedereen praat even makkelijk over seks en/of intimiteit. Het is een confronterend onderwerp, maar wanneer je iets bespreekbaar maakt kan je samen een manier vinden. Praat er met elkaar over of bespreek de uitdagingen of onzekerheden met je behandelend specialist, huisarts of verpleegkundige. Zij kunnen je eventueel ook doorverwijzen. Overigens hoef je er niet altijd ‘direct’ over te praten, je kan het onderwerp ook bespreekbaar maken op de app of vragen mailen. Dit is voor sommigen een makkelijkere manier van praten.
  • Probeer open met elkaar over seks te praten. Praat (en lach) over uitdagingen die jij of je partner ondervindt. Vertel elkaar ook wat je prettig vindt. Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met elkaars wensen en verlangens en met elkaars beperkingen en mogelijkheden. Probeer het samen zo leuk mogelijk te maken op een zo ontspannen en veilig mogelijke manier.
  • Soms kunnen ontspanningsoefeningen helpen om de sfeer te maken, zoals ademhalingsoefeningen, een massage of samen kijken naar een romantische film.
  • Gevoelens kun je op verschillende manieren aan elkaar laten zien. Je kan elkaar vasthouden, knuffelen en vertellen dat je om elkaar geeft. Dat is net zo belangrijk. Probeer te genieten van elkaars aanwezigheid en de afgesproken vorm van intimiteit. Wees open en creatief!

Heb je vragen of ben je onzeker praat er dan over met je partner of andere dierbaren om je heen, zoals vrienden of familie. Wanneer je medische vragen hebt, of graag een doorverwijzing wilt naar een specialist op het gebied van intimiteit, neem dan contact op met je verpleegkundige of behandelend specialist.

De pil en antibiotica

De ‘pil’ is een betrouwbaar anticonceptiemiddel. Maar in sommige gevallen werkt hij minder of niet voldoende. Bij overgeven of diarree kan dit bijvoorbeeld het geval zijn. Sommige antibiotica kunnen de werking van de pil beïnvloeden.

Er is een kleine kans dat de antibiotica rifabutine, rifampicine, amoxilline, tetracycline, doxycycline en minocycline de pil in meer of mindere mate onbetrouwbaar maken. Niet alle bijsluiters maken hier overigens melding van. Om die reden kun je tijdens de dagen dat je de antibioticakuur gebruikt het beste zorgen voor extra bescherming, bijvoorbeeld in de vorm van condooms.
Antibiotica kan ook na het stoppen van de kuur nog een tijdje doorwerken. Het daarom ook aan te raden om extra bescherming te gebruiken tot twee weken na het aflopen van de kuur.

Heb je hier vragen over, neem dan altijd contact op met je behandelend specialist of de apotheek.

Zij hebben de meeste actuele informatie hierover.