Informatie over Influenza A (H1N1)

In dit artikel kunt u nog eens de informatie over de Mexicaanse griep nalezen. Het artikel dateert uit 2009. Richtlijnen hieronder beschreven kunnen afwijken met de huidige adviezen.

Op deze pagina de laatste stand van zaken over Nieuwe Influenza A (H1N1) oftewel Mexicaanse griep.
Mensen bij wie het virus wordt behandeld wordt een virusremmer als oseltamivir (Tamiflu) en zanamivir (Relenza) gegeven.

Sinds 23 oktober is er in Nederland sprake van een lichte griepepidemie. Paniek is echter niet nodig, het virus is besmettelijk maar mild. De meeste mensen bij wie Nieuwe Influenza (H1N1) behoeven geen behandeling. Op dit moment zijn er 1587 patiënten opgenomen en 36 overleden aan de gevolgen van Nieuwe Influenza (H1N1). Ter vergelijking: jaarlijks overlijden er circa 150 tot 200 mensen aan de gevolgen van seizoensgebonden griep. Het RIVM betitelt de epidemie nog steeds als mild. Het aantal gerapporteerde ziekenhuisopnamen per week neemt inmiddels af.

Op 9 november heeft minister Klink op advies van de Gezondheidsraad besloten dat ook kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot en met 4 jaar mogen worden gevaccineerd tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). Verder roept hij vrouwen die langer dan 14 weken zwanger zijn op zich te laten vaccineren. Men is op 23 november begonnen met deze vaccinaties, die net als die voor andere risicogroepen uit twee vaccinatieronden bestaat.

Wat kun je doen als je een afweerstoornis hebt?
De experts zijn het erover eens dat mensen met een afweerstoornis er verstandig aan doen het volgende in huis te hebben:
* een vijfdaagse kuur van de virusremmer Tamiflu (of Relenza);
* een antibiotica kuur (in overleg met de behandelend arts);
* een thermometer.

Het UMC Utrecht heeft een uitgebreid schrijven voor haar patiënten met een afweerstoornis opgesteld over Nieuwe Influenza A (H1N1). Houd je daarnaast aan de algemene richtlijnen om virusbesmetting te voorkomen.
In geval dat Nieuwe Influenza A (H1N1) zich uitbreidt en je de eerste verschijnselen van griep krijgt (koorts boven de 38 graden Celsius, spierpijn, hoofdpijn en pijnlijk hoesten) dan is het aan te bevelen direct met Tamiflu te starten (tweemaal daags een capsule) en telefonisch contact op te nemen met je behandelend arts.

Nuttige links

Laatste Tweet